Można je przygotować szybko, łatwo i pysznie – zarówno na codzienny lunch, jak i ekskluzywny obiad.
Tradycyjny barszcz i ćwikła to zdecydowanie za mało, aby oddać ich ogromne możliwości. Kilka lat temu odkryły je światowe kulinarne autorytety i okazało się, że świetnie wypadają jako składniki carpaccio, risotto, burgerów, kanapek, sałatek, a nawet słodkich wypieków z czekoladą. Popularności burakom przysporzyła także moda na kuchnię roślinną – warzywa korzeniowe są trendy, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy brakuje innych świeżych smakołyków. W Polsce pierwsze informacje na temat buraków sięgają XIV wieku, ale dopiero w XVI stały się bardziej rozpropagowane. Obecnie Polska jest europejskim liderem w ich uprawie. Buraki w naszej kuchni cieszą się bardzo dużym uznaniem nie tylko ze względu na wszechstronność zastosowania, ale również ze względu na cenne substancje zdrowotne w nich zawarte. Takie produkty jak soki, sałatki, kremy czy barszcz świetnie obniżają ciśnienie krwi, wspomagają liczebność czerwonych ciałek, a przy okazji odtruwają i odkwaszają organizm. (…)
Maria Fall-Ławryniuk
Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika „Pielgrzym” (06/2020).