Zimą chętnie sięgamy po różne przyprawy, szczególnie po te, które działają przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Doceniamy je ze względu na ich zalety kulinarne, a nawet moc prozdrowotną.
Przyprawy nie tylko wzbogacają smak mięs, ryb, ciast czy herbat, lecz także znakomicie oddziałują na nasze zdrowie, a nawet psychikę. Przez wiele lat wierzono, że oprócz walorów organoleptycznych, egzotyczne przyprawy nie mają większego znaczenia. W czasach współczesnych, kiedy przyprawy rozłożono na czynniki pierwsze i dokładnie je przebadano, wiemy, że potrafią pozytywnie lub negatywnie wpływać na nasze zdrowie, ale również nadawać odpowiedni charakter specjalnym potrawom. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 26. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [27 grudnia 2020 i 03 stycznia 2021 R. XXXI Nr 26 (811)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (26/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-262020/287