Nie ma nic wspanialszego niż smaczny obiad z jesiennego pieca! Październikowe stragany imponują gamą barw, olbrzymią obfitością warzyw i owoców, aż się prosi, aby stworzyć z nich lekkie, piękne dla oka i wyborne dla podniebienia dania obiadowe.
Im więcej kolorów w diecie, tym lepiej, smaczniej i zdrowiej. Fioletowy – kolor śliwek – niesie niezwykły ładunek spokoju, wyciszenia, łagodności, a jednocześnie kojarzy się ze słodkawym posmakiem i bogactwem wartości odżywczych. Owoce o fioletowej skórce obniżają ciśnienie krwi, mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wzmacniają wzrok, zapobiegają nowotworom jelita grubego, a nawet cukrzycy, wymiatają z organizmu wolne rodniki, poprawiają pamięć i koncentrację, obniżają poziom cholesterolu. Jesienią warto przygotować smaczne konfitury, soki, wypiec przepyszne ciasta z węgierek, borówek i jeżyn. Śliwki to królowe sezonu. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 22. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [1 i 8 listopada 2020 R. XXXI Nr 22 (807)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (22/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-222020/287