Krucha i delikatna cykoria – Maria Fall-Ławryniuk

Intrygująca, a zarazem bardzo zdrowa i niskokaloryczna, przez lekko gorzkawy smak niesłusznie eliminowana z jadłospisu. Najsmaczniejsza i najzdrowsza na surowo, ale świetnie smakuje również zapiekana, gotowana na parze, grillowana czy marynowana.

REKLAMA

W Polsce zbyt mało popularna i zbyt rzadko wykorzystywana w kuchni. Tymczasem posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, jest niskokaloryczna i powinna stanowić idealną część diety osób, które dbają o linię lub się odchudzają. Zawiera bardzo dużo witamin, między innymi A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogata również w minerały, takie jak: potas, selen, magnez, żelazo, miedź, cynk, molibden, wapń, fosfor, siarka. Zawiera również beta-karoten, błonniki i kwas foliowy. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 11. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [31 maja i 7 czerwca 2020 R. XXXI Nr 11 (796)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (11/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-112020/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *