Wigilijny stół – Maria Fall-Ławryniuk

Pysznie, wigilijnie, ale nieco inaczej niż zawsze, jednak na bazie tradycyjnych składników. A to za sprawą niezwykłej energii wigilijnej kolacji, przebywania z bliskimi, wysokiego poziomu endorfin, niezwykłych aromatów i smaków oraz korzyści z rodzinnego biesiadowania.

REKLAMA


Sposób, w jaki nasze dzieci będą pamiętać święta przez całe dorosłe życie, zależy nie tylko od atmosfery podczas Wigilii. Ważne są też dni, które ją poprzedzają. Zadbajmy, by nie były to wspomnienia nerwowych wyjść na zakupy, nocnego sprzątania i nieustannego gotowania. Nie zapominajmy o wygospodarowaniu czasu na wspólne robienie dekoracji, pieczenie ciasteczek i ubieranie choinki.

Zupa borowikowa z parmezanem:
20 g suszonych borowików, cebula, łyżka masła, 2 łyżki mąki (jedna pszenna, jedna żytnia), 150 ml białego wina wytrawnego, 200 g jogurtu naturalnego, 30 g parmezanu, pęczek szczypiorku, sól, biały pieprz. Przygotowanie: borowiki namoczyć w ok. ¾ gorącej wody przez 1–2 godziny. Poddusić na masełku pokrojoną cebulę, po chwili posypać ją mąką, krótko smażyć, dolać wolno wino, dodać wodę odlaną z grzybów i jogurt, stale mieszać. Na koniec dorzucić borowiki, gotować 10 minut. Zetrzeć drobno parmezan, posiekać drobno szczypiorek, doprawić zupę solą i pieprzem. Większą część grzybów wyjąć. Zupę krótko przed podaniem zmiksować, żeby lekko się spieniła. Dodać ponownie całe borowiki. Każdą porcję podawać posypaną obficie szczypiorkiem oraz parmezanem. Doskonale smakuje z płatkami migdałowymi.
(…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika „Pielgrzym” (25/2019).

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *