Most do Katalonii – Sławek Walkowski

Ma na imię Paco. Pochodzi z Katalonii. Bardzo lubi gotować. Ma kilka restauracji. I jest zdobywcą sześciu gwiazdek Michelin.

REKLAMA


Teraz otworzył kolejny lokal, który ma szansę zamieszać w naszej kuchni, bo na jego lokalizację wybrał Pomorze. A dokładnie Gdańsk. Paco Pérez to gwiazda nowoczesnej kuchni. Jego styl gotowania określa się jako awangardowy. Jest nastawiony na smak, kreatywny i zaskakujący. Jego zdaniem jedzenie musi angażować wszystkie zmysły. – Patrzysz, wąchasz, dotykasz, jesz, smakujesz, doświadczasz przyjemności i zapamiętujesz to – mówił w jednym z wywiadów. Jego styl można nazwać „elBulliesque”, czyli gotowanie rodem z „El Bulli”, nieistniejącej już restauracji wielkiego szefa kuchni i wizjonera, Ferrána Adrii. A to oznacza bawienie się formą, teksturą, temperaturą, wywracanie do góry nogami tradycyjnych dań, dekonstruowanie i budowanie od nowa w innych odsłonach. (…)

Sławek Walkowski


Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika „Pielgrzym” (25/2019).

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *