To mało popularne warzywo kapustowate szturmem zdobywa polskie stoły i nie bez powodu nazywane jest najzdrowszym warzywem świata.
Po pierwsze jest niskokalorycznym (45 kcal/100g), bogatym źródłem witamin – przede wszystkim K, C i A, a także potasu, wapnia (zawiera go więcej niż mleko), miedzi, żelaza (więcej niż wołowina), jak i błonnika. Po drugie zawiera luteinę i zeaksantynę, korzystnie wpływające na zdrowie oczu. Dzięki antyoksydantom i izotiocyjanianom, a także indol-3-karbinolowio (wpływającemu na zdolność komórek do samonaprawy uszkodzonego DNA i na przyspieszenie detoksykacji związków kancerogennych) zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory (m.in. jelita, piersi, jajników czy prostaty). Dzięki obecności kwercetyny i kwasów omega-3 działa też przeciwalergicznie i przeciwzapalnie – w tym przy dolegliwościach stawów, pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi i poprawia kondycję serca. (…)