Kochamy truskawki

REKLAMA


Bo są pyszne i niskokaloryczne. Zwykle myślimy: jak zdrowe, to pewnie niesmaczne. A truskawki temu przeczą. Zaleca się jedzenie truskawek reumatykom i cierpiącym na problemy z wątrobą. Są moczopędne, więc poleca się ich spożywanie osobom cierpiącym na choroby nerek. Obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Zawierają minerały i witaminy, dlatego świetnie dbają o kondycję włosów i paznokci. A czego nie zjemy, możemy rozsmarować sobie na twarzy, bo maseczka z truskawek wygładza i nawilża cerę. Ale to nie wszystko. Ekstrakt z tych owoców hamuje rozprzestrzenianie się komórek raka piersi. Eksperymenty włoskich i hiszpańskich naukowców przeprowadzone na myszach polegały na wszczepieniu komórek raka do gruczołu sutkowego. Podczas badań udowodniono, że bogaty w polifenole ekstrakt z truskawek, które dostawały potem zainfekowane zwierzęta, hamował namnażanie nowotworu. Spożycie już 10–15 truskawek dziennie ma działanie antyoksydacyjne (przeciwnowotworowe), przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe.

Justyna Zamojska


„Pielgrzym” 2017, nr 12 (718), s. 36

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *