W Wielką Sobotę wierni tłumnie podążają do kościołów, by dać poświęcić pokarmy na wielkanocny stół. Święconką dzielimy się podczas wielkanocnego śniadania. Zwyczaj święcenia trafił do Polski w XIV w.
Zawartość wiklinowych koszyków jest różnoraka – jednakże powinny się w nim znaleźć baranek z masła, ciasta albo z cukru, najlepiej z zatkniętą chorągiewką. Kolejne pozycje to chleb, jaja gotowane na twardo, sól, wędlina, chrzan oraz ciasto.
Więcej zdjęć ze święcenia potraw w kolegiacie, u św. Wojciecha i u św. Kazimierza TUTAJ.
Posłuchaj TUTAJ:
– Poświęcenie pokarmów u św. Wojciecha w Kartuzach
– Poświęcenie pokarmów u św. Kazimierza w Kartuzach – o znaczeniu jałmużny
Źródło: https://radioglos.pl/wiadomosci/z-zycia-kosciola/9710-swieconka-poswiecenie-wielkanocnych-potraw