Jak wynika z najnowszych badań naukowców z Tokyo University, bakterie jelitowe mogą przetwarzać błonnik pokarmowy – głównie występujący w żywności pochodzenia roślinnego – w broń przeciwalergiczną. Odkrycie to wskazuje, że nasza dieta może odgrywać znacznie większą rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznych, niż nam się do tej pory wydawało. Kiedy błonnik trafia do naszego organizmu, jest rozkładany przez bakterie jelitowe na tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). Naukowcy wykazali, że SCFA mają istotne działanie przeciwzapalne i immunomodulujące. Szczegóły opisano w czasopiśmie „Journal of Immunology”. Jednym ze sposobów interakcji SCFA z naszym układem odpornościowym jest pośredniczenie w aktywacji komórek tucznych (mastocytów). Kiedy komórka tuczna wykryje antygen, staje się aktywna i ulega degranulacji – tak powstaje alergia. Badania pokazują, że błonnik pokarmowy jest skutecznym sposobem leczenia tej choroby (focus.pl).
ps
„Pielgrzym” [31 marca i 7 kwietnia 2024 R. XXXV Nr 7 (896)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.