W większości przypadków alergia na nikiel jest jedynie reakcją kontaktową (np. miejscowe zapalenie skóry po nałożeniu biżuterii). Niewiele mówi się natomiast o alergii pokarmowej na nikiel, a ona również się zdarza. W takim przypadku, aby złagodzić skórne i jelitowe objawy alergii, pomocne jest zastosowanie diety ograniczającej spożycie niklu w połączeniu z probiotykoterapią. Niestety metal ten zawarty jest w ogromnej ilości produktów spożywczych (w wodzie z kranu, w daniach przygotowanych w naczyniach zawierających nikiel, w soi i innych roślinach strączkowych, orzechach, suszonych owocach, pełnoziarnistej mące pszennej, ryżu, proszku do pieczenia czy produktach przechowywanych w puszkach). Z tego powodu dieta ograniczająca nikiel jest restrykcyjna. W celu zaplanowania bezpiecznej i skutecznej diety ograniczającej nikiel warto skorzystać z pomocy dietetyka (nutrition_zk).
ps
„Pielgrzym” [3 i 10 marca 2024 R. XXXV Nr 5 (894)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.