Tegoroczne zapowiedzi modnego jedzenia opublikowane przez „The New York Times” zaskakują. Na liczącej zaledwie dziewięć pozycji liście znalazła się… kasza gryczana. Popularna u nas i u naszych wschodnich sąsiadów podbija świat zachodni, choć w zdecydowanie innej odsłonie – w Nowym Jorku miesza się ją z czekoladą, dodaje do drinków, doprawia wanilią. Zdaniem amerykańskiego dziennika rok 2024 będzie również należał do zup. Zupa gotowana na wywarze ma stać się podstawowym daniem zarówno w restauracjach, jak i – w gotowej formie – na półkach sklepów spożywczych. Z innych typowanych trendów wymienia się ostre przyprawy, zwłaszcza papryczkę chili, i kotlety na bazie roślin strączkowych, nasion, orzechów lub grzybów, co wpisuje się w już trwającą tendencję do ograniczania spożycia mięsa na rzecz kuchni roślinnej. Eksperci z amerykańskiej firmy Whole Foods Market przepowiadają, że przyszłym roku na naszych stołach królować będzie kakao oraz dżemy i galaretki wyprodukowane z miazgi kakaowej, a także makarony przygotowane z najwyższej jakości składników.
Beata Demska
„Pielgrzym” [21-28 stycznia 2024 R. XXXV Nr 2 (891)], str. 34
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.