Na czym polega stres oksydacyjny?

REKLAMA

Stres oksydacyjny w organizmie wywołują wolne rodniki. Są to niestabilne, posiadające nieparzystą liczbę elektronów formy tlenu lub azotu. Ponieważ większość substancji chemicznych preferuje posiadanie parzystej liczby elektronów w celu osiągnięcia stabilności, wolne rodniki łatwo reagują z innymi substancjami, by uzyskać pełen zestaw elektronów. Ta ich skłonność sprawia, że są one potencjalnie szkodliwe dla innych komórek i tkanek – potrafią uszkadzać w nich białka, lipidy czy nawet DNA. To z kolei może wywołać stres oksydacyjny w całym organizmie, czego konsekwencją jest rozwój wielu chorób, jak: cukrzyca, otyłość, miażdżyca, choroby neurodegradacyjne czy nowotworowe. Czynników, które sprzyjają powstawaniu wolnych rodników jest wiele, m.in.: długotrwała ekspozycja na promieniowanie UV, palenie papierosów, wydychanie zanieczyszczonego powietrza, chroniczny stres, spożywanie wysoko przetworzonej żywności, a nawet zbyt intensywny trening. Do walki z wolnymi rodnikami stają antyoksydanty, czyli niektóre enzymy, witaminy A, C i E, a także polifenole zawarte w warzywach, owocach, orzechach i ziołach. Oddają one wolnym rodnikom swój wolny elektron, chroniąc w ten sposób cały organizm.

Beata Demska

„Pielgrzym” [7 i 14 stycznia 2024 R. XXXV Nr 1 (890)], str. 34.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *