Mak niebieski, wykorzystywany do przygotowania świątecznych wypieków, jest zdrowy i bogaty w składniki odżywcze. W 100 gramach maku znajduje się sporo białka (23,7 g) i błonnika (20,2 g). Makowce okazują się dobrym wyborem dla osób z nadciśnieniem – 100 g maku zawiera 953 mg potasu – a także dla tych, którzy nie jedzą nabiału – w 100 g maku znajduje się 1266 mg wapnia, czyli dużo więcej niż w mleku i serach. Dla osób zestresowanych i zmęczonych mak stanowi dobre źródło magnezu (458 mg), a zmagający się z anemią czy
niedokrwistością mogą uzupełniać dietę o zawarte w nim żelazo (8,1 mg). Ziarenka maku zawierają także cynk, miedź, witaminę E i B6 oraz kwas foliowy, a także tryptofan (276 mg na 100 g maku) – aminokwas odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie za jakość naszego snu i samopoczucie. Warto jednak pamiętać, że mak niebieski jest kaloryczny, zawiera bowiem 539 kcal na 100 g, a także ciężkostrawny – nie
powinny go jeść dzieci do drugiego roku życia. Za najsmaczniejszy i najlepszy uchodzi mak z Czech, warto zatem przed zakupem sprawdzić, skąd pochodzą niebieskie ziarenka.
Beata Demska
„Pielgrzym” [24 i 31 grudnia 2023 R. XXXIV Nr 26 (889)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.