Nori, wakame i kombu to trzy morskie warzywa, czyli jadalne glony, które chyba zadomowiły się już w naszym rodzimym jadłospisie. Wszystkie jadalne wodorosty – a jest ich znaczne więcej – to zdrowy, wartościowy i smaczny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Zaliczane są do tzw. superfood, są też bogatym źródłem umami, czyli tzw. piątego smaku. Glony nori, w które zawija się rolki sushi, mają wyjątkowy, słono-słodki i lekko dymny smak, zawierają wysokiej jakości białko, witaminy A, K, C i z grupy B i wiele mikro- i makroelementów. Glony kombu dzięki dużej zawartości kwasów glutaminowych są naturalnym i silnym wzmacniaczem smaku. Zawierają dużo jodu, żelaza, witaminy A i C, minerałów i zdrowych tłuszczy. Są podstawowym składnikiem japońskiego bulionu dashi. Wakame ceni się z powodu jedwabistej konsystencji i łagodnego słono-słodkiego smaku. Zawierają wapń, magnez, jod i kwas foliowy. Świetnie smakują dodane do zup i w sałatkach. Ze względu na to, że jadalne algi zawierają duże ilości jodu, nie powinny być spożywane przez osoby z chorą tarczycą.
Beata Demska
„Pielgrzym” [17 i 24 września 2023 R. XXXIV Nr 19 (882)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.