Mickiewiczowski opis tej rośliny z rodziny rdestowatych jest – owszem – poetycki, ale nieprecyzyjny – kwitnie ona także na różowo, a nawet na czerwono. Nasiona gryki zwyczajnej, zwanej hreczką, zawierają od 10 do 16 proc. białka. Są uważane za bardziej wartościowe niż białka zbóż, zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Chemik znajdzie w gryce flawonoidy, głównie rutynę (lek rozszerzający naczynia), a także kwasy organiczne. Roślina nie zwiera glutenu. Z ziaren gryki wytwarza się w Polsce kaszę, mąkę i płatki. W Indiach traktowana jest jako zboże chlebowe, w Chinach i Japonii mąka gryczana jest podstawową mąką lub dodatkiem do produkcji makaronów. We Francji stanowi podstawowy składnik tradycyjnych naleśników bretońskich (Galettes). Pędy gryki lub same liście używane są w niektórych rejonach Azji jako jarzyna. Gryka jest rośliną miododajną – miód gryczany wspiera serce i układ krążenia, leczy anemię i wspomaga koncentrację.
Beata Demska
„Pielgrzym” [23 i 30 lipca 2023 R. XXXIV Nr 15 (878)], str. 34
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.