Pod tą nazwą kryją się nieprzyjemne objawy w postaci swędzenia tylnej ściany gardła, języka, ust czy uszu po zjedzeniu niektórych owoców, orzechów czy warzyw. Typowe wyzwalacze tej reakcji to: kiwi, banany, wiśnie, pomarańcze, jabłka, brzoskwinie, pomidory, ogórki, cukinie, papryka, ziarna słonecznika, marchew, świeże zioła (pietruszka lub kolendra), orzechy laskowe, migdały, owoce morza (tu mamy reakcję krzyżową na roztocza kurzu domowego). Reakcję alergiczną wywołują białka o strukturze podobnej do pyłku. Zespół alergii pyłkowo-owocowej jest zwykle łagodniejszy niż alergii ogólnoustrojowych, ale nie należy go lekceważyć, bo u ok. 2 procent osób może wywołać wstrząs anafilaktyczny (stan zagrażający życiu). Poza tym zespół alergii jamy ustnej dotyczy miejsc wrażliwych w naszym ciele, czyli gardła i przełyku – opuchlizna wywołana reakcją alergiczną może nam utrudnić oddychanie, a nigdy nie wiadomo, jak w danej chwili zareagujemy. Jeśli wyraźnie odczuwamy swędzenie, drętwienie czy opuchnięcie języka, warg, gardła itp. po zjedzeniu jakiegoś produktu, starajmy się go po prostu unikać.
Beata Demska
„Pielgrzym” [19 i 26 lutego 2023 R. XXXIV Nr 4 (867)], str. 34
Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.
UWAGA!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!