Czytelnia

Leżajsk: Święcenia biskupie abp. Kryspina Dubiela

Strzeż zatem powierzonego Ci depozytu wiary apostolskiej, strzeż go jak dobry zarządca i rozdzielaj hojnie jego skarby, aby jak dobre ziarno, przynosił owoce w Kościele i społeczeństwie – mówił kard. Pietro Parolin, Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej, podczas święceń biskupich ks.…

Dziś święcenia biskupie ks. prał. Kryspina Dubiela

Sekretarz Stanu kard. Pietro Parolin udzieli święceń biskupich ks. Kryspinowi Dubielowi. Uroczystość odbędzie się w sobotę, 24 sierpnia w Bazylice Mniejszej Ojców Bernardynów w Leżajsku. Współkonsekratorami będą: abp Salvatore Pennacchio, rektor Papieskiej Akademii Kościelnej w Rzymie i abp Adam Szal,…

Artysta zatrzymanego czasu – ks. Jan Walkusz

W wydanym niedawno przez Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera w Kartuzach z inicjatywy jego dyrektorki Barbary Kąkol albumie pod wyjątkowo lapidarnym tytułem – „Leon Perszon. Fotografie”, w słowie wstępnym tak napisała: „Setna rocznica uzyskania praw miejskich przez Kartuzy jest szczególną…

Papież: Bądźmy dobrą wonią Chrystusa w świecie

Woń Pana Jezusa promieniuje z „owoców Ducha”. Są nimi: „miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie” – wskazał Papież podczas środowej katechezy. Roli Ducha Świętego w misji Pana Jezusa i wspólnoty Kościoła oraz wynikającego z tego świadectwa chrześcijan,…

Papież: Eucharystia zaspokaja głód serca

Podczas gdy nędza, niesprawiedliwość i przemoc pozbawiają ludzi chleba powszedniego, Jezus troszczy się o zaspokojenie największej potrzeby: zbawia nas, karmiąc nasze życie swoim, na zawsze – powiedział Franciszek w niedzielnym rozważaniu przed modlitwą Anioł Pański; przypomniał, że dzięki Jezusowi możemy…

Jak zachować smaki sezonu? – Ola Kucharska

Minął środek lata, sezon obfitości wszelkich płodów ziemi. Chętnie korzystamy z tego dobrodziejstwa i póki można, zajadamy się świeżymi truskawkami, wiśniami, jagodami, młodymi ziemniakami, kalafiorem i fasolką szparagową. Nie martwimy się za bardzo o ich „zachowanie” na dłużej, bo przez…