Do kącika kulinarnego zaprasza Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk konsultant żywieniowy i terapeuta ruchowy.
Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol życia, płodności, miłości i siły, wierzono w jego życiodajne i oczyszczające właściwości. A w codziennej zdrowej diecie jajko uważane jest za jeden z najwartościowszych produktów żywnościowych, zawiera bowiem wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Przez dietetyków uznawane jest, jako pokarmowy cud i skarbiec, a pod skorupką znajdziemy wszystko co zdrowe – wzorcowe, wysokowartościowe, łatwo przyswajalne białko, bogactwo minerałów, witamin i tłuszczów. Cenne skarby ukryte w jajku działające prozdrowotnie to moc żelaza, cynku, fosforu, selenu, wapnia, magnezu, chlorku, siarki, a także witamin z grupy B, A, D, E, beta-karotenu, a w żółtku znajduje się luteina zbawienna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz lecytyna regulująca pracę mózgu, układu pokarmowego, wzmacniająca mięśnie szkieletowe, poprawiająca pamięć, zdolność koncentracji, a także ułatwiająca trawienie tłuszczów.
Jajka w pomidorach:
– 4 jajka gotowane na twardo, 2 łyżki majonezu sojowego lub sosu (2 łyżki jogurtu naturalnego, odrobina musztardy, kilka kropli z cytryny),
– 4 duże pomidory 50g ostrego sera podpuszczkowego, sól, pieprz, papryka mielona, kiełki (lucerny lub rzeżuchy), szczypiorek, oliwki, łatki migdałowe.
Przygotowanie: jajka należy przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Pomidory umyć i przekroić na 1/3 wysokości, wybrać miąższ łyżeczką, żółtka utrzeć widelcem, dodać przetarty miąższ pomidorowy, majonez sojowy lub sos, utarty ser, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, przyprawy do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Połówki jajek napełniamy masą, składamy ze sobą i umieszczamy w wydrążonych i lekko posolonych pomidorach. Układamy na półmisku, na kiełkach, dekorujemy natką i płatkami migdałowymi.
Jajka z krewetkami:
– 4 jajka
– 150g krewetek królewskich gotowanych (lub w zalewie)
– pomidory bez skóry – puszka
– czerwona papryka, cebula
– 5 łyżek zielonego groszku
– 3 ząbki czosnku
– kostka bulionu warzywnego
– 4 łyżki oliwy, 2 łyżki natki
– świeży imbir – około 3cm, sos tabasco
– sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie: imbir i czosnek obrać i posiekać, rozgrzać oliwę na patelni, dodać imbir z czosnkiem, krewetki i podsmażyć, mieszając 3 minuty. Krewetki wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce. Na tej samej oliwie zeszklić posiekaną cebulką, dodać pomidory łącznie z zalewą, pokrojoną paprykę, pokruszoną kostkę bulionową i dusić około 15 minut. Przed końcem duszenia dodać groszek i krewetki. Doprawić tabasco, solą, pieprzem. W płaskim, szerokim garnku zagotować litr wody z dodatkiem soku cytrynowego. Zmniejszyć ogień i do lekko wrzącej wody ostrożnie zsunąć kolejno wbijane na talerzyk jajka. Jajka gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut, ostrożnie odwracając je łyżką. Na półmisek wyjąć łyżką cedzakową jajka, posypać solą, pieprzem, natką oraz obłożyć nadzieniem krewetkowym.
Jaja w łódeczkach z cykorii:
– 4 jajka na twardo, 4 duże plastry łososia, 2 cykorie, 8 zielonych oliwek,
– marynowana papryka, łyżka posiekanego szczypiorku, gałązki kopru,
– jogurt naturalny „bałkański” light – 4 łyżki, estragon, czubryca zielona,
– tymianek, sól, pieprz.
Przygotowanie: jaja przekroić wzdłuż na połowy, listki cykorii posmarować jogurtem i przyprawić czubrycą, na każdym położyć połówkę jajka, w żółtka wcisnąć po oliwce, plastry łososia przekroić na połowy i owinąć nimi połówki jaj w taki sposób, aby ich całkiem nie zakryć, jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami. Na łososiu położyć po łyżce sosu i po małej gałązce sosu. Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem, posypać połówki jaj, udekorować pozostałymi listkami cykorii.
Jajka z pastą z awokado i kiełkami:
– 4 jajka, 1 awokado, 1 ogórek konserwowy
– 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz, czubryca zielona
– kiełki lucerny lub rzeżuchy, kilka orzechów włoskich.
Przygotowanie: jajka ugotować, obrać, przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka, przetrzeć z posiekanym awokado i jogurtem naturalnym, ogórek posiekać, wymieszać z masą, natką, sokiem z cytryny, doprawić do smaku. Pastą wypełnić połówki jajek, a jajka umieścić w „gniazdach” z kiełków.
Proszę podawać z kawałkami orzechów włoskich.
Fregaty na liściach sałaty:
– 4 jajka gotowane, liście sałaty, plasterki sera żółtego, plasterki szynki gotowanej, plasterek łososia, wykałaczki
– kiełki, szczypiorek koperek, paseczki kolorowej papryki
Przygotowanie: jajka przecinamy wzdłuż, układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i kiełkami, z sera żółtego, szynki i łososia wycinamy trójkątne żagle i za pomocą wykałaczek przymocowujemy do jajecznych łódeczek, obkładamy kolorowymi kawałkami papryki.
Jajka-muchomorki na sałacie:
– 4 jajka na twardo, 100g zielonego groszku, 100g kukurydzy z puszki,
– 4 małe pomidory, strąk czerwonej papryki, kilka liści zielonej sałaty, sól, pieprz, czubryca zielona,
– jogurt naturalny, odrobina musztardy, sok z cytryny – miksujemy na sos
Przygotowanie: ugotowane jajka przekroić wszerz na pół, paprykę pokroić w paseczki, połączyć z groszkiem i kukurydzą, doprawić do smaku. Pomidory przekroić na połówki, układać na jajkach, tak aby powstały grzybki, udekorować kapelusze kropkami z jogurtu, ustawić na liściach sałaty, obłożyć warzywami i polać sosem.
Jajka z kawiorem:
– 4 jajka na twardo
– ½ słoiczka kawioru
– 2 plastry wędzonego łososia
– 2 łyżki homogenizowanego twarożku
– rzeżucha, koperek, sól, pieprz
Przygotowanie: Jajka przekroić na pół, na jajkach położyć po odrobinie przyprawionego twarożku, kawałku łososia i po trochę kawioru, ozdobić zieleniną.
Jajka faszerowane szynką:
– 4 jajka na twardo, 50g szynki gotowanej, 2 łyżki jogurtu naturalnego (śródziemnomorski light), łyżka posiekanego szczypiorku, ziarenka słonecznika, listki sałaty, paseczki papryki czerwonej.
– Sól, pieprz, czubryca zielona.
Przygotowanie: obieramy jajka i odrobinę ścinamy spody, aby móc je postawić. Odciąć czubki, wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z jogurtem, dodać posiekaną szynkę, szczypiorek, przyprawy i wymieszać. Jajka ustawić pionowo, napełnić farszem i przykryć odciętymi czubkami, obłożyć listkami zielonej sałaty, ozdobić paseczkami papryki czerwonej i posypać uprażonymi ziarenkami słonecznika.
Jajka z farszem łososiowym:
– 4 jajka na tward
– 100g wędzonego łososia
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka „benecol”
– pomidor
– sól, biały pieprz, zioła, pietruszka
Przygotowanie: jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Łososia pokroić w paski. Żółtka utrzeć z „benecolem”, dodać jogurt i łososia, zmiksować na gładką masę. Farsz przyprawić solą, białym pieprzem, ziołami. Pastę nałożyć do białek (można szprycą do masy tortowej – końcówka gwiazdka), ozdobić pokrojonym w paseczki pomidorem i pietruszką.
Jajka z farszem ziołowym:
– 4 jajka na twardo
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– pęczek bazylii, natki pietruszki lub bazylii
– ¼ papryki czerwonej
– sól, biały pieprz, zioła
Przygotowanie: Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Zielenina – drobno posiekać, żółtka zmiksować z jogurtem i zieleniną. Pastę przyprawić pieprzem, solą, ziołami, wypełnić nią białka (również można użyć szprycę do mas tortowych). Ozdobić pokrojoną w paseczki papryką i zieleniną, jajka ułożyć na liściu sałaty.
Jajka z farszem twarogowo-ziołowym i kaparowymi jabłuszkami:
– 4 jajka, 150g twarogu chudego, 2 łyżki jogurtu naturalnego
– po łyżce posiekanego koperku, natki i szczypiorku, 8 kaparowych jabłuszek,
– 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, czubryca zielona
– 2 łyżeczki czerwonego kawioru do dekoracji.
Przygotowanie: jajka przekroić na połówki, twarożek utrzeć z jogurtem naturalnym, ziołami, przyprawiać do smaku, skropić sokiem z cytryny. Na każdej połówce jajka ułożyć łyżkę kremu twarogowego, udekorować kawiorem, podawać na liściach sałaty, dodać do każdej połówki jabłuszko kaparowe i gałązki kopru.
Jajka z kaparami:
– 4 jajka na twardo, 1 cytryna, sok z cytryny, 2 sztuki anchois, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, natka pietruszki, 2 łyżki kaparów, czubryca do smaku.
Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, pokroić w grube plastry, cytrynę przekroić na połowę, z jednej wycisną sok, drugą pokroić na plasterki. Pietruszkę posiekać z anchois i kaparami, doprawić sokiem z cytryny i czubrycą, skropić oliwą, wymieszać. Na półmisku wyłożonym sałatą lub listkami świeżego szpinaku układamy plasterki cytryny, na cytrynie układamy plaster jajka, a na nim łyżeczkę masy kaparowej, dekorujemy natką.
Jajka z farszem musztardowym z curry:
– 4 jajka na twardo
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– łyżka musztardy (ostra)
– curry, sól, pieprz, zioła, pietruszka do dekoracji
Przygotowanie: żółtka rozetrzeć z musztardą i curry, przyprawić do smaku, wypełnić masą białka, udekorować pietruszka.
Jajka w galarecie:
– 3 jajka na twardo
– 300 ml bulionu warzywnego
– 300ml białego wina
– 6 pomidorków koktajlowych
– 5 łyżek zielonego groszku
– ¼ strąka czerwonej papryki
– 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, bazylia, natka)
– 2 dag żelatyny
– 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie: jajka przekroić na połówki, groszek zblanszować, pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę posiekać. Bulion zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać wino, sos sojowy oraz posiekane zioła (część odłożyć do dekoracji). Tężejącą galaretką pokryć dno i ścianki 6 małych foremek lub miseczek, gdy stężeje , do miseczek nakładamy po połówce jajka, układamy pomidorki, wsypujemy groszek i paprykę, zalewamy galaretą i odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu proszę wyjąć z miseczek, przed podaniem udekorować pomidorkami i ziołami.
Smacznego!
Maria Fall-Ławryniuk – dietetyk, konsultant żywieniowy i terapeuta ruchowy