Kuchnia pełna egzotycznych potraw – Maria Fall-Ławryniuk

Dużo podróżujemy, poznajemy nowe smaki i aromaty, pragniemy, aby te doświadczenia kulinarne z odległych krajów zagościły również na naszych stołach. Zachęcam do wypróbowania potraw o egzotycznie brzmiących nazwach, są to najczęściej jednogarnkowe dania przygotowane na bazie mięsa, dużej ilości warzyw i ziół z ewentualnym dodatkiem makaronu lub ryżu.

REKLAMA


Kuchnia świata staje się mieszanką kuchni brytyjskiej, portugalskiej, arabskiej, chińskiej i indyjskiej. Dominują mięsa, dania przygotowane z ryb i owoców morza, a także dojrzałe banany, ananasy, kokosy. W trakcie podróży na Zanzibar warto spróbować sorpotel – mięsną mieszankę składająca się między innymi z podrobów, gotowaną w occie z dodatkiem tamaryndowca, kismavu – mieszankę ryżu z warzywami, oraz boko boko – gulasz mięsny z dodatkiem kukurydzy, pomidorów, cebuli i przypraw. Natomiast malediwska kuchnia opiera się głównie na kokosach i rybach, które przyrządza się i serwuje na wiele sposobów. Gotowane, peklowane, wędzone, suszone, grillowane, smażone. Potrawy są podawane z ryżem lub warzywami bulwiastymi, taro, batatami, maniokiem, owocami drzewa chlebowego czy cienkim plackowatym chlebkiem. Spędzając wakacje na Bali, zachwycą nas niespotykane w innych miejscach świata owoce, jak durian – wielka zielona kula najeżona kolcami, lub rambutan – czerwona kuleczka najeżona miękkimi intensywnie zielonymi nitkami, w smaku podobna do znanego nam liczi.

Maria Fall-Ławryniuk – dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 17. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [23 i 30 sierpnia 2020 R. XXXI Nr 17 (802)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (17/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-152020/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *