Aromatyczna pieczona papryka – Maria Fall-Ławryniuk

Mocno zrumienione strąki papryki nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Chętnie przygotowujemy z nich dania obiadowe, sałatki i przekąski, idealnie komponują się z kaszami, mięsem i innymi warzywami.

REKLAMA

Papryka może być pieczona, smażona, marynowana czy karmelizowana. Występuje papryka czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, słodka, ostra, chili, habanero lub jeszcze bardziej egzotyczna. Dodaje koloru i smaku wielu potrawom, chroni przed chorobami serca, osłabieniem wzroku, odporności, przed anemią, zapobiega niektórym nowotworom. Posiada również niesamowite właściwości odżywcze i zdrowotne – to bogactwo beta-karotenu, chlorofilu, kapsaicyny, luteiny, zeaksatyny, witaminy C, która chroni nas przed infekcjami, reguluje przemiany metaboliczne, dba o naszą odporność. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 15. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [26 lipca i 2 sierpnia 2020 R. XXXI Nr 15 (800)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (15/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-152020/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *