Papryka może być pieczona, smażona, marynowana czy karmelizowana. Występuje papryka czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, słodka, ostra, chili, habanero lub jeszcze bardziej egzotyczna. Dodaje koloru i smaku wielu potrawom, chroni przed chorobami serca, osłabieniem wzroku, odporności, przed anemią, zapobiega niektórym nowotworom. Posiada również niesamowite właściwości odżywcze i zdrowotne – to bogactwo beta-karotenu, chlorofilu, kapsaicyny, luteiny, zeaksatyny, witaminy C, która chroni nas przed infekcjami, reguluje przemiany metaboliczne, dba o naszą odporność. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 15. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [26 lipca i 2 sierpnia 2020 R. XXXI Nr 15 (800)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (15/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-152020/287