Muszki owocówki pojawiają się w naszych domach właśnie teraz, kiedy robimy dżemy i kompoty. Jajeczka muszek, zwanych również wywilżankami lub octówkami, przynosimy najczęściej z zewnątrz – wraz z owocami i warzywami. Owady te mają bardzo krótki okres rozrodczy – w ciągu kilku dni parę muszek może przerodzić się w całą armię. Dorosłe osobniki osiągają rozmiary ok. 2–3 mm, żyją od 30 do 60 dni. Żywią się drożdżami, które pojawiają się na powierzchni nawet delikatnie nadgniłych owoców, i tam również składają swoje jajeczka. Nie atakują nas i nie gryzą, ale nie oznacza to, że nie są szkodliwe. Mogą przenosić chorobotwórcze drobnoustroje, grzyby i wirusy. Ważne jest, by pozbyć się ich jak najszybciej: utrzymywać porządek w kuchni, często zmywać blaty i naczynia, szczelnie zamykać pojemniki z żywnością, owoce chować do lodówki, regularnie wyrzucać śmieci, zwłaszcza organiczne.
Beata Demska
„Pielgrzym” [3 i 10 września 2023 R. XXXIV Nr 18 (881)], str. 34.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.