Jest zdrowsza niż borówka amerykańska, ale wciąż mniej popularna. Inne nazwy tego podłużnego owocu to haskap lub kamczatka. Korzysta z niej od wieków chińska i rosyjska medycyna ludowa. Jagoda kamczacka zawiera dużo antyoksydantów, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wzmacnia układ krążenia i mózg. To głównie zasługa antocyjanów, barwników obecnych także w borówce, jeżynie, aronii czy jagodzie leśnej. W kamczatce znajdziemy też związki irydoidowe, które występują w owocach takich jak dereń, żurawina czy borówki. Związki te polecane są szczególnie na stany zapalne, nawet te towarzyszące chorobom przewlekłym, jak cukrzyca czy choroby układu krążenia. Kamczatka polecana jest też przy chorobach jamy ustnej, przewodu pokarmowego i układu moczowego. Jagodę kamczacką warto jadać świeżą, np. z owsianką, albo zmiksowaną na koktajl. Robi się z niej soki, dżemy, nalewki i wina. Polska jest największym producentem jagody kamczackiej na świecie – zbiera się u nas co roku ok. 2 tysięcy ton owoców.
Beata Demska
„Pielgrzym” [9 i 16 lipca 2023 R. XXXIV Nr 14 (877)], s. 34
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.