A tak właściwie to skąd się wzięła ta popularna przekąska? Jak w przypadku wielu innych potraw, nie wiemy. Ale mamy kilka hipotez.
Pierwsza hipoteza jest królewska, związana z XIII-wiecznym władcą kastylijskim, Jego Wysokością królem Alfonsem X, zwanym Mądrym. Podczas jednej z jego chorób lekarz zalecił mu spożywanie małych posiłków wraz z winem między głównymi posiłkami. Kiedy król wrócił do zdrowia, nakazał, aby w całej Kastylii do każdego kielicha wina podawano niewielkie danie. Tradycja nabrała popularności i przetrwała do dzisiaj.
Drugą hipotezę możemy nazwać „pokrywkową”. Tapas pierwotnie były kawałkiem chleba lub sera, który kelnerzy kładli na szczycie kieliszków wina, aby zapobiec dostawaniu się do nich owadów. (…)
Sławek Walkowski
Więcej przeczytasz w 12. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [11 i 18 czerwca 2023 R. XXXIV Nr 12 (875)]
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.