Moc przypraw

Ze znanych lokalnych produktów potrafimy wyczarować kulinarne cuda, bowiem wystarczy nieco pachnących ziół i egzotycznych przypraw, by przyrządzić specjały naszej kuchni albo dania w bliskowschodnim stylu.

REKLAMA

Mieszanki przypraw pochodzą z różnych zakątków świata i mogą mieć od kilku do kilkunastu składników. Dzięki nim nasze potrawy są idealnie aromatyczne i smaczne. Korzenne aromaty nadają szczególnego charakteru tradycyjnemu piernikowi, makowcowi, sernikowi z dodatkiem skórki pomarańczy, nie mówiąc o rozgrzewającym naparze. Najczęściej używane to: goździki, kora cynamonu, imbir, kurkuma, pieprze we wszystkich kolorach, gałka muszkatołowa, kolendra, szafran, kardamon, ziele angielskie, anyż, wanilia, curry, majeranek, kozieradka, owoc jałowca, nasiona kopru włoskiego, papryka, tymianek, zioła prowansalskie, bouquet garni, garam masala, gorczyca, harissa, sezam, trawa cytrynowa, zaatar. Warto je poznawać i eksperymentować w kuchni – są dostępne w wielu sklepach, nawet te egzotyczne, pochodzące z najdalszych zakątków świata. (…)

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *