Do kuchni zagląda jesień

Choć czasem o tym zapominamy, jesteśmy nierozłączną częścią przyrody. Ludzki organizm płynnie reaguje na przemiany, jakie w niej zachodzą, więc o każdej porze roku mamy inne wymagania i potrzeby.

REKLAMA

Nasz styl życia radykalnie zmienił się w przeciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, i to niekoniecznie na lepsze. Niegdyś jadło się tylko to, co dawała ziemia, więc było oczywiste, że każda pora roku wiązała się z odmiennym jadłospisem. Specjaliści od żywienia i dietetyki tym razem są zgodni – wraz ze zmianą pory roku należy zmodyfikować codzienną dietą, i wprowadzić produkty sezonowe.

Kiedy robi się chłodniej, trzeba spożywać więcej dań serwowanych na ciepło, ale wzbogacać je o świeże warzywa i owoce, zawsze wybierając produkty pełnowartościowe, zarówno z grupy węglowodanów, białek, jak i tłuszczy. W okresie jesiennym zatem najzdrowsza będzie dieta skomponowana z dużej ilości rodzimych, pochodzących z naszej strefy klimatycznej warzyw i owoców: sałaty, marchwi, buraków, kapusty, fasoli i innych strączkowych, pomidorów, pietruszki, cukinii, patisonów, kabaczków, pysznej dyni, jarmużu, brukselki, cebuli, kiszonej kapusty i ogórków, jabłek, gruszek i śliwek.(…)

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *