Z przeprowadzonych badań wynika, że czosnek (Allium sativum) obniża poziom cholesterolu we krwi i hamuje miażdżycę tętnic, która często występuje u osób w starszym wieku. Spożywanie czosnku powoduje także poprawę samopoczucia i nastroju, podnosi też sprawność fizyczną – przy stosowaniu przez co najmniej trzy miesiące cofa większość objawów towarzyszących miażdżycy.
Czosnek należy stosować nie tylko wtedy, kiedy pojawią się symptomy miażdżycy, lecz także profilaktycznie. Jest to o tyle wskazane, że roślina ta ma jednocześnie działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, przez co wzmacnia odporność i przeciwdziała grzybicy (także grzybicy układu pokarmowego), która gdy już wystąpi, jest trudna do usunięcia. (…)
Wit Romanowski
Więcej przeczytasz w 22. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [27 października i 3 listopada 2024 R. XXXV Nr 22 (911)], str. 36
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.