Skarb Sycylii – Maria Fall-Ławryniuk

Poza Sycylią nikomu nie udało się wyhodować tak doskonałych i wartościowych odżywczo owoców. Czerwone pomarańcze odmiany Tarocco, Moro i Sanguinello swój intensywnie czerwony miąższ i niezwykły aromat zawdzięczają unikalnemu składowi wulkanicznej gleby pod Etną i dużej różnicy temperatur pomiędzy dniem a nocą w okresie, gdy dojrzewają.

REKLAMA


Ich smak jest mniej kwaskowaty niż tradycyjnej pomarańczy, a aromat przypomina maliny, miąższ jest bardziej zwarty, a skórka cienka i delikatna. Pomarańcze z Sycylii zawierają bardzo dużą dawkę witaminy C (jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie w 120 procentach), kwasu foliowego oraz błonnika, który wspomaga proces redukcji masy ciała i uaktywnia wagoreceptory. Regularne spożywanie czerwonych pomarańczy zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej wokół narządów wewnętrznych, głównie wokół wątroby. Zawarte w owocu przeciwutleniacze o nazwie antocyjany spowalniają procesy rozrostu komórek nowotworowych, przez co są skuteczne w profilaktyce. Ponadto chronią one komórki krwi przed stresem oksydacyjnym i zapobiegają kumulacji toksyn w organizmie. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 9. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [1 i 8 maja 2022 R. XXXIII Nr 9 (846)]


TUTAJ można zakupić najnowszy (09/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-92022-/1855

UWAGA – NOWOŚĆ!
TUTAJ można zakupić najnowszy (09/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/PDF-Pielgrzym-092022-egzemplarz-cyfrowy-nie-podlega-zwrotowi-/1854


Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *