Jajko w roli głównej – Maria Fall-Ławryniuk

Jest najbardziej uniwersalnym symbolem życia, gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Ten istny cud natury skrywa pod swoją skorupką tyle dobra, że nie dorównuje mu żaden inny produkt, a święta Wielkiej Nocy przypominają o tym w piękny sposób.

REKLAMA


Wielkanoc to idealna okazja do kulinarnych kreacji, w których na pierwszy plan wysuwają się jajka. Świetnie sprawdzają się w postaci dodatku do białego barszczu, przekąski, sałatki, deseru. Hitem są zawsze pasty jajeczne z zielonymi warzywami.
Pasty nie dość, że są smaczne i aromatyczne, to jeszcze kolorowe. Zabarwione zielonymi dodatkami, buraczkami na czerwono albo na żółto kurkumą mają niezwykły wygląd. Ale święta lubią tradycję i wówczas najchętniej przyrządzamy pasty jajeczne z dodatkiem cebuli, pieczarek, szczypiorku, czerwonej papryki i dużej ilości rzeżuchy i natki, podajemy je do pieczywa, zawijamy w liście sałaty lub faszerujemy nimi wydrążone białka lub skorupki. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 8. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [17 i 24 kwietnia 2022 R. XXXIII Nr 8 (845)]


TUTAJ można zakupić najnowszy (08/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-82022-/1826

UWAGA – NOWOŚĆ!
TUTAJ można zakupić najnowszy (08/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF):
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/PDF-Pielgrzym-082022-egzemplarz-cyfrowy-nie-podlega-zwrotowi-/1827


Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *