Rarytas pod twardą łupiną – Maria Fall-Ławryniuk

Orzech włoski w polskiej kuchni pojawia się najczęściej w deserach, ciastach i sałatkach. Warto jednak, aby zagościł również w daniach wytrawnych – jako główny składnik sosów, pysznych pierożków, farszu do mięs, nadzienia do warzyw czy wsadu, który wypełnia bezglutenowy warkocz.

REKLAMA


Idealnie komponuje się z daniami rybnymi i mięsnymi oraz sałatkami. Bardzo lubimy podjadać orzechy jako zdrową przekąskę, bardziej wymagający dodają je do porannej owsianki lub sałatki na lunch, inni wykorzystują jako panierkę lub dodają do pesto. Możemy je mielić, stosować jako mąkę orzechową, miksować na jedwabiste masło orzechowe czy przygotować pyszne mleko. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 2. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [23 i 30 stycznia 2022 R. XXXIII Nr 2 (839)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (02/2022) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-22022/287


Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *