Ma unikatowy, właściwy tylko jemu ciemnofioletowy kolor. W mojej kuchni pełni ważną rolę. Świetnie komponuje się z pomidorami, papryką i strączkami, a także z ziołami i czosnkiem, które doskonale podkreślają jego smak.
Bakłażan jest dla Włochów niczym jak ziemniak dla Polaków, to główny składnik zapiekanek, sałatek, past, kotletów i różnych pysznych smarowideł. Posiada miąższ o wyjątkowej strukturze. By podkreślić jego smak, koniecznie należy polać go dużą ilością dobrej gatunkowo oliwy, taki mariaż musi skończyć się kulinarnym sukcesem. Bardzo często podajemy do bakłażanowych dań wyrazisty parmezan, ale pasuje do niego też mozzarella. Sycylijską specjalnością jest caponata – to potrawa z bakłażana i soczystych pomidorów z dodatkiem selera naciowego, oliwek i kaparów. Popularne są również roladki z bakłażana, pulpeciki i pasty kanapkowe. Bakłażany robią furorę również w polskiej kuchni. Są wyśmienite w smaku i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Nie może ich zabraknąć w diecie cukrzyków, osób z wysokim ciśnieniem i dbających o smukłą sylwetkę. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 19. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [20 i 27 września 2020 R. XXXI Nr 19 (804)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (19/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-192020/287