Kuchnia wegetariańska – Maria Fall-Ławryniuk

Spożywanie mięsa jest głęboko zakorzenione w naszej kulturze, wręcz trudno jest nam sobie wyobrazić codzienny jadłospis bez schabowego, polędwicy czy kiełbasy na ciepło… Jednak warto, aby również ci odżywiający się tradycyjnie poznali korzyści płynące z wegetariańskiego stylu odżywiania, a może nawet wprowadzili do swojej diety więcej produktów pochodzenia roślinnego, tym samym ograniczając spożycie mięsa czerwonego, które nie bez powodu znajduje się na samym szczycie piramidy żywieniowej.

REKLAMA


Współczesne badania naukowe dowodzą, że ograniczenie ilości spożywanego mięsa może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Początek wegetarianizmu jest równie nieuchwytny jak początek dziejów ludzkości. Wiadomo jedynie, że w VI wieku p.n.e. Pitagoras z Samos w swej myśli filozoficznej wypowiadał się przeciwko składaniu ofiar ze zwierząt i jedzeniu mięsa. Przez wiele stuleci wegetarianizm był traktowany jako ciekawostka, mimo że krąg wegetarian obejmował tak wielkie nazwiska jak: Sokrates, Platon, Arystoteles, Leonardo da Vinci, Izaak Newton, Lew Tołstoj czy Albert Einstein. Zatem czym jest wegetarianizm? (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 18. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [6 i 13 września 2020 R. XXXI Nr 18 (803)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (18/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-182020/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *