Chcesz być kulinarnym bożyszczem? Zacznij uprawiać ziemię pod oknami domu. I zrób własne piwo z CBD.
Rok 2020 nie przyniesie nam rewolucyjnej diety. Wegetarianizm i weganizm wciąż będą bardzo popularne. W połączeniu ze zdrowymi produktami z wiejskich upraw, a nie z bezglebowych molochów w Hiszpanii i Holandii. Dlatego dalej promowane będzie stawianie na lokalność. Bądźcie sobie jaroszami, jeśli chcecie, ale kupujcie u rolnika z pobliskiej wsi. I nie marnujcie produktów.
Powraca moda na przydomowe ogródki. Jeśli nie mieszkacie przy autostradzie, obok kopalni odkrywkowej, huty i fabryki nawozów, to na wiosnę powinniście skopać ten placyk pod kuchennym oknem, wydrążyć studnię i posadzić kilka krzewów. A kiedy na dachu zainstalujecie ule i ogniwa słoneczne, lokalna gazeta zamieści zdjęcia waszych uśmiechniętych, zdrowych, rumianych buzi, natomiast organizacje ekologiczne wręczą wam dyplomy z kawałka brzozowej kory.
Sławek Walkowski
Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika „Pielgrzym” (01/2020).