Na św. Marcina najlepsza polska gęsina! Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie wymaga wielu dodatków. Choć jesteśmy jej największym europejskim eksporterem, sami jadamy ją rzadko. Czas to zmienić!
Amerykanie z okazji swojego najważniejszego święta zjadają tony indyków – naszym hodowcom drobiu marzy się, aby podobny zwyczaj zaszczepić w Polsce. Uroczysty obiad, gdzie główną atrakcją byłaby rumiana, pachnąca, faszerowana owocami, orzechami, kaszą gryczaną, warzywami wspaniała gęś. Ten smakowity ptak wróżył domowi dostatek. Słynne są też polskie i litewskie przysmaki – półgęski, czyli wędzone piersi gęsie, a także przejęte z żydowskiej kuchni gęsie pipki, czyli nadziewane gęsie szyje. Gęsina to mięso smakowite, ciemne, o miłym aromacie, nadające się do przygotowania na wiele sposobów. (…)
Maria Fall-Ławryniuk – dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika „Pielgrzym” (23/2019).