Wyprasuj kaczkę w srebrnej wieży – Sławek Walkowski

Część z was, czytając ten tytuł, pomyśli sobie, że moje uwielbienie dla jedzenia w końcu doprowadziło mnie do obłędu. Otóż nie. A tytuł wcale nie jest pozbawiony sensu.

REKLAMA


Kiedyś w pewnym felietonie wspomniałem o paryskiej restauracji La Tour d’Argent. To, że historia tego lokalu sięga XVI wieku tak mnie zafascynowało, że zacząłem grzebać w poszukiwaniu dalszych informacji. Było warto. Uśmiechałem się znad komputera, a czasami wyrzucałem z siebie dość głośne „o rety!”, chłonąc kolejne rewelacje. Tak, moje poszukiwania po raz kolejny upewniły mnie, że to kuchnia francuska jest najlepsza na świecie, a tamtejsza gastronomia wzniosła się na wyżyny sztuki i jest co najmniej narodowym skarbem. (…)


Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika Pielgrzym (19/2019).

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *