Awokado – skarbnica wartości odżywczych

Kremowe, jedwabiste awokado jest bogatym źródłem witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy oraz fitosubstancji. Ten zielony owoc, zwany również gruszką smaczliwką, od dawien dawna uznawany jest za symbol zdrowia i urody.

REKLAMA

 

Dla żywieniowców to pokarm doskonały, bogactwo witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, PP, K, H, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, wapnia, potasu, fosforu. To owoc bogaty w jednonienasycone tłuszcze, które wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru, a nawet zapobiegają niektórym chorobom nowotworowym. (…)

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *