Mleko jest bogatym źródłem wapnia, lekkostrawnych białek, cukrów, tłuszczów, witamin oraz soli mineralnych. Lekarze polecają produkty mleczne jako dobre, tanie i dostępne źródło tych cennych substancji. Skąd więc bierze się tyle nietolerancji pokarmowych i dlaczego coraz więcej osób odczuwa problemy po spożyciu produktów mlecznych?
Ważnym głosem w sporze o picie mleka i spożywanie wyrobów mlecznych, oprócz opinii dietetyków i lekarzy, są fakty – już wiele tysięcy lat temu człowiek, by przeżyć, wprowadził je do swojej codziennej diety. A że dotyczyło to głównie ludów żyjących w ciężkim północnym klimacie, w którym zimą brakowało zbóż, warzyw i owoców, czyli cennych źródeł witamin i minerałów, Europejczycy, a zatem i Polacy, w toku ewolucji wykształcili dużą zdolność do jego trawienia. Skąd więc tyle nietolerancji pokarmowych i dlaczego coraz więcej osób odczuwa problemy po spożyciu produktów mlecznych? (…)