Najlepsze polskie makowce i pierniki, przekąski ze śledzia, wigilijne ryby, dania regionalne, pierogi, barszcz na domowym zakwasie z kiszonych buraków i zupa grzybowa pachnąca w całym domu, każdego roku w nieco innej wersji, z innymi dodatkami, przyprawami, w innej formie…
Jednak zawsze tradycyjne, bo przecież o to w wigilię i święta chodzi – o najdoskonalszą kulinarną tradycję. Z roku na rok staramy się wzbogacić nasze potrawy o powiew świeżości, wyrazisty smak, aromat pochodzący z odległych krajów. Często sięgamy po egzotyczne przyprawy, doceniając ich zalety kulinarne, a nawet ich moc prozdrowotną. Przez wiele lat wierzono, że oprócz walorów organoleptycznych egzotyczne przyprawy nie mają większego znaczenia. Kiedyś uważano je za afrodyzjaki, a niektóre wykorzystywano do leczenia różnych dolegliwości. W czasach współczesnych, kiedy to wszelakie aromatyczne przyprawy rozłożono na czynniki pierwsze i dokładnie przebadano, wiemy na pewno, że potrafią pozytywnie lub negatywnie wpływać na nasze zdrowie. (…)