Sezon dyniowy trwa, dlatego dyniowate warzywa należy wykorzystać w naszej kuchni jak najlepiej. Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym kulinarnym zastosowaniu, możemy ją przygotować w postaci purée, pysznej zupy, sałatki, farszu czy jako dodatek do spaghetti, sałatek, a nawet ciast i deserów.
Dynia ma bardzo niską wartkość kaloryczną (zaledwie 27 kcal w 100 g miąższu), jest łatwa w przygotowaniu, pysznie smakuje, zawiera wiele wartościowych składników odżywczych: dużą ilość błonnika pokarmowego, beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami, sporo potasu oraz kwas foliowy, wapń, potas, magnez, żelazo, a także witaminy: A, PP, C, B1, B2.
Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii, a także wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też fitosterole – substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki. (…)