Złoto na litry

Żaden produkt nie może się poszczycić tak szerokim zastosowaniem jak oliwa z oliwek. Ten zielono-złocisty wyciąg z owoców drzewa oliwnego od początku istnienia cywilizacji był czymś więcej niż tylko tłuszczem spożywczym. Jego dobroczynny wpływ na ludzki organizm doceniano już w czasach biblijnych. Do dziś naukowcy nie ustają w wysiłkach, by poznać wszystkie tajemnice ukryte w lśniącej kropli oliwy.

REKLAMA

Oliwa z oliwek, nazwana przez Homera płynnym złotem, jako paliwo do lamp oliwnych, rozświetlając mrok, dawała poczucie bezpieczeństwa, a lecząc i upiększając ciało przyczyniała się do wzrostu długości i jakości życia. Dzięki jej wykorzystaniu do celów religijnych czy ceremonialnych urosła do rangi symbolu. W dawnych czasach oliwą smarowali swoje ciała sportowcy przed startem w zawodach podkreślając w ten sposób muskulaturę wyćwiczonych mięśni. W Kościele katolickim oraz prawosławnym używa się oliwy podczas sakramentu chrztu. Stanowi ona również podstawę krzyżma, które stosuje się przy konsekracji biskupów, ołtarzy i kościołów, a także w czasie bierzmowania i udzielania święceń kapłańskich. (…)

 

Anna Gniewkowska-Gracz

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *