Truje i leczy

Pleśń jest wszędzie – na drzewach, ścianach, żywności, w książkach, łazienkach, a nawet w lodówkach. W powietrzu może „latać” kilometrami. Jest tak toksyczna, że może zabić całą armię ludzi i zwierząt, ale i uratować życie. Niektóre pleśnie wzbogacają smak serów, inne uszlachetniają wino. Wróg to zatem, czy przyjaciel człowieka?

REKLAMA

 

Potocznie pleśnią nazywa się grzyby saprofityczne, które odżywiają się martwą materią i wydzielają do produktu (podłoża), na jakim się namnażają, trujące toksyny – mykotoksyny. Właśnie one są niebezpieczne, gdyż mają właściwości rakotwórcze i mutagenne, hamują syntezę DNA. Mogą być przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć, także śmiertelnych. Mogą powodować alergie, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby oraz osłabienie systemu odpornościowego. (…)

MARZENNA BŁAWAT

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *