Mięta na lepsze trawienie, przy przemęczeniu i anemii chrzan; jeżyny na przeziębienie i menopauzę, aronia na poprawę odporności, a czosnek niemal na wszystko. Sekrety dotyczące przyrządzania nalewek przekazywano niegdyś z pokolenia na pokolenie niczym rodzinny skarb, bo oprócz wybornego smaku posiadają wyjątkowe właściwości lecznicze. Dziś nalewki zdrowotne triumfalnie powracają do domowych apteczek.
Nalewka to wyciąg alkoholowy z owoców, kwiatów, korzeni lub ziół kunsztownie ze sobą połączonych w odpowiednich proporcjach, słodzony miodem lub wytrawny, poddany uszlachetniającemu działaniu czasu i dojrzewający pod czujnym okiem gospodarza. Dobrze przyrządzona nalewka odznacza się doskonałym smakiem, wyraźnym aromatem, klarownością i mocą nieprzekraczającą 40 proc. (…)
Anna Gniewkowska-Gracz