Choć nasze babcie były mistrzyniami wypieku chleba, sztuka ta została niemal zapomniana przez młodsze pokolenia. Tymczasem trudno o większą satysfakcję nad tę, jakiej dostarcza samodzielne przygotowanie ciasta i wyjęcie z pieca świeżego, pachnącego bochna. Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów z tradycyjnych metod wypieku chleba prowadzonych w kaszubskiej wsi Swornegacie.
Pomysł Gminnego Ośrodka Kultury w Chojnicach okazał się strzałem w dziesiątkę. W ramach realizacji projektu „Kraina chlebem pachnąca” podległe placówki – Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego i Wiejski Dom Kultury w Swornychgaciach kierowane przez Zbigniewa Chrapkowskiego – od lipca 2009 roku prowadzą regularny wypiek chleba. Smakoszy swojskiego pieczywa ciągle przybywa. Po zakup pysznych bochenków ustawiają się kolejki.
Anna Gniewkowska-Gracz