To roślina, która posiada niezwykłą moc. Wyrasta na piaskach, wśród kamieni, w mało nasłonecznionych miejscach, radzi sobie z niekorzystnymi warunkami. Jest niepozorna, uważana za nieprzyjemną, bo przecież „parzy”. Ale w kuchni ma szerokie zastosowanie i niezwykłe właściwości. Najczęściej przygotowujemy z niej napary i herbatki, a ona naprawdę może stać się prawdziwym przysmakiem i główną bohaterką wielu ciekawych, zdrowych i smakowitych potraw. Warto więc otworzyć się na nowe smaki i eksperymenty kulinarne. W mojej kuchni pokrzywa ma bardzo szerokie zastosowanie. Uzbrojona w ogrodowe rękawice i nożyczki, zbieram ją wczesną wiosną, a potem wyciskam sok za pomocą wyciskarki i zamrażam w woreczkach do lodu, część suszę, ale dużą porcję przerabiam na konfiturę z miodem i czosnkiem, a wszystko przy pomocy blendera. Natomiast przez cały sezon wiosenno-letni z pokrzywy gotuję pyszną zupę, dodaję ją do jajecznicy i do sałatek. Świeże gałązki dorzucam również do gotowania zup. Dobrze przyprawiona, w towarzystwie twarogu, stanowi pyszny farsz do pierogów, naleśników czy mięs, smakowicie komponuje się z ziemniakami, kaszą, ryżem. Największym wiosennym rarytasem jest zupa z młodej pokrzywy (…)