Nowa piramida żywienia

REKLAMA


Opublikowane ostatnio badania Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie nie pozostawiają wątpliwości –  aktywność fizyczna i dieta bogata w warzywa i owoce to podstawa w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca, otyłość, choroby krążenia i nowotwory. Dzienna porcja warzyw to minimum 400 g, a owoców 100 g. Jednak te drugie powinny być spożywane do godziny 14, gdyż potem odkładają się w organizmie w postaci tłuszczu. Każda kolejna porcja warzyw zwiększa nasze szanse na zdrowie. Dwa razy w tygodniu na naszych stołach powinna gościć ryba, dwa razy rośliny strączkowe, a trzy razy mięso. Na szczycie piramidy naukowcy umieścili niedoceniany wcześniej olej. Tłoczony na zimno, bogaty w tłuszcze omega. Natomiast sól i cukier, jako odpowiedzialne za powstawanie chorób cywilizacyjnych, zupełnie usunięto. Jak najchudszy nabiał powinniśmy jeść raz na kilka dni. Chleb i makaron powinny być zrobione z mąki z pełnego przemiału.

Justyna Zamojska


„Pielgrzym” 2016, nr 7 (687), s. 36

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *