Dawno już minął świąteczno-choinkowy czas, a echa nadal przychodzą. Napisał do mnie mieszkający w Niemczech przyjaciel, Ślązak, w życie Kościoła w Niemczech i w sprawy Kościoła w Polsce szczerze zaangażowany. Pisał z troską o tym, jakie dochodziły do niego wieści o Polakach przyjmujących – a czasem nieprzyjmujących – księży chodzących po kolędzie, o wrażeniach przekazywanych przez chodzących po kolędzie kapłanów. W różnym stylu pełnili swoją posługę, z różnym przyjęciem się spotykali – różne rozmowy toczyli.


Trwa Wielki Post – i myślę, że powinienem o tym wszystkim właśnie teraz napisać. Ten czas przyniósł wiele dobrych spotkań, darów łaski. Wszystko jednak, co przy okazji kolędowych wizyt okazało się zgrzytem, nieporozumieniem, porażką – pochodziło stąd, że nie mamy pełnej i głębokiej wizji Kościoła. Wspólnej wizji. Brakuje tego ateistom i wierzącym, brakuje tego parafianom i księżom. Przerażające? (…)

Piotr Wojciechowski






Więcej przeczytasz w najnowszym numerze dwutygodnika „Pielgrzym” (05/2020).

 

FELIETON / Piotr Wojciechowski

Odnaleźć Kościół, odnaleźć siebie

Dawno już minął świąteczno-choinkowy czas, a echa nadal przychodzą. Napisał do mnie mieszkający w Niemczech przyjaciel, Ślązak, w życie Kościoła w Niemczech i w sprawy Kościoła w Polsce szczerze zaangażowany.

FELIETON / Adam Hlebowicz

Irlandzki SEN                                                                                

Polskich szkół sobotnich w Irlandii jest obecnie 57.
Jedną z nich jest dublińska szkoła o nazwie SEN,
która właśnie świętuje swoje dziesięciolecie.

FELIETON / Elżbieta Ruman

Zarażać spokojem                                                   

Kiedy piszę ten felieton, nie wiem, co będzie się działo, kiedy ukaże się „Pielgrzym”. We wtorek, 10 marca, jechałam z ekipą TVP Poznań na kolejne zdjęcia do mojego cyklu „Ukryte Skarby”.

KULINARIA / Sławek Walkowski

Poszukajmy najsmaczniejszej potrawy świata

Jakie są najsmaczniejsze potrawy świata?
Zadałem sobie to pytanie, gdy czytałem o kuchni koreańskiej przed debiutem zrobienia domowego kimchi.

Temat aktualnego numeru

Temat do rozmowy

Społeczeństwo