Rabarbar, czyli rzewień ogrodowy lub zwyczajny, to bylina pochodząca z krajów Azji Środkowej
i południowej Syberii. Jest niskokaloryczny – 100 g rabarbaru to zaledwie 9 kcal. Warzywo to jest dobrym źródłem błonnika, jodu, witaminy A i E, potasu, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Rabarbar zawiera też rapontygeninę – polifenol o działaniu antynowotworowym oraz fitohormony, więc zaleca się jego spożywanie kobietom. Ta wartościowa roślina ma w zasadzie jedną wadę – jest nią duża ilość kwasu szczawiowego, który wiąże wapń i magnez, tworząc trudno rozpuszczalną sól odkładającą się w nerkach i przyczyniającą się do powstawania kamieni. Tak więc jedzenia rabarbaru powinny unikać osoby z artretyzmem, chorobami nerek (w tym – kamica nerkową) i osteoporozą.
Beata Demska
„Pielgrzym” [28 maja i 4 czerwca 2023 R. XXXIV Nr 11 (874)], str. 34
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.