O tym, że dieta bogata w błonnik chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, między innymi cukrzycą czy chorobami serca, wiemy od dawna. Okazuje się jednak, że spożywanie dużej ilości włókien błonnikowych korzystnie wpływa także na płuca. Amerykańscy naukowcy, którzy zbadali tę zależność, zauważyli, że osoby jedzące dużo błonnika osiągały lepsze wyniki w testach spirometrycznych. Oczywiście uwzględniając poprawkę na palenie, wagę czy status ekonomiczny osób poddanych badaniu.
Zawarte w warzywach, owocach, roślinach strączkowych czy pełnych ziarnach włókna zmniejszają stany zapalne w organizmie, które odpowiedzialne są za powstawanie wielu chorób dróg oddechowych. Dieta bogata w błonnik dobrze działa też na skład mikrobiomu jelitowego, co z kolei bardzo korzystnie wpływa na naszą odporność.
Justyna Zamojska
„Pielgrzym” 2016, nr 11 (691), s. 36