Obecne w codziennej diecie warzywa i owoce bogate w witaminę C mogą zapobiegać rozwojowi zaćmy – poinformowali naukowcy z Kings College London na łamach pisma „Ophthalmology”. Przez ponad dziesięć lat obserwowali oni zmiany, jakie zachodziły w soczewkach 324 par bliźniaczek w wieku 60–70 lat. Poziom spożywanej witaminy C oceniali na podstawie kwestionariuszy żywieniowych. Ostateczne wyniki badań wskazują, że u kobiet jedzących dużo produktów bogatych w witaminę C progresja zaćmy była o 33 proc. mniejsza niż w przypadku pań spożywających jej małe ilości. Inny wniosek dotyczył czynników środowiskowych. Naukowcy ustalili, że mają one znacznie większy wpływ na rozwój zaćmy niż czynniki genetyczne, które odpowiadały jedynie za jedną trzecią zmian zachodzących na soczewce. „Organizm ludzki nie wytwarza witaminy C, dlatego musimy pozyskiwać ją z pożywienia. Nie zaobserwowaliśmy wyraźnego spadku ryzyka zaćmy u osób przyjmujących tabletki, co sugeruje, że zdrowa dieta ma jednak większe znaczenie” – podsumowała współautorka badań Kate Yonova-Doing.
aw
„Pielgrzym” 2016, nr 8 (688), s. 35