Pokrzywę od wieków wykorzystuje się w medycynie ludowej. Dla wielu osób to zwyczajny chwast, ale ja postaram się was przekonać, że wcale tak nie jest.
W liściach tego ziela kryje się moc witamin i składników mineralnych. Ze świeżej pokrzywy dawniej gotowano zupę. Ponadto zbierano ją i suszono, bo wierzono, że ma leczniczą moc. Niektórzy nawet porównują pokrzywę z antybiotykiem. Czym sobie zasłużyła na tak wysoki status w ziołolecznictwie? Przede wszystkim bogactwem witamin i minerałów. Pokrzywa zawiera witaminy C, B, K oraz prowitaminę A, jak również żelazo, krzem, wapń, mangan, potas. Ale to nie wszystko! (…)
Maria Fall-Ławryniuk – dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 9. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [3 i 10 maja 2020 R. XXXI Nr 9 (794)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (9/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”: https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-92020/287